Virtual Reality succesvol bij vermindering pijnklachten

‘Door mijn brein te trainen, ben ik helemaal van mijn pijnklachten af’


Pijn beperkt je in je dagelijks functioneren en kan ook psychisch voor veel leed zorgen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen chronische pijn. Met de juiste strategie kunnen we dit veranderen.

Chronische pijn ontstaat in het brein en is middels Virtual Reality (VR) erg goed te behandelen.  Ik gebruik zelf al maanden de VR-bril om mijn chronische pijnklachten te behandelen. En met supergoede resultaten. Wil jij dat ook? Je kunt zelf een VR-bril aanschaffen, maar nog beter is het om te starten onder begeleiding van een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Ontdek de ervaringen van anderen

Wat is Virtual Reality eigenlijk?

Virtual Reality (VR) is een digitale wereld die we bekijken door een VR-bril. De laatste jaren is deze techniek zich enorm aan het ontwikkelen op pijngebied. Er zijn al veel mensen die grote resultaten hebben geboekt en door de virtuele wereld een nieuw leven hebben gekregen.

Het bedrijf Oculus heeft betaalbare VR-brillen uitgebracht om VR toegankelijk te maken voor iedereen. Het is zelfs mogelijk om met speciale brillen je mobiele telefoon te gebruiken voor VR.

"Zonder pijnstillers kon ik niet slapen. Sinds ik VR dagelijks gebruik, heb ik geen pijnstillers meer nodig en slaap ik zelfs moeiteloos door."

Afleiding van de pijn VS Virtual Reality 

Wanneer je chronische pijnklachten ervaart, zijn bepaalde zenuwbanen overactief. Dit kan komen doordat je je te veel op de pijn focust. Het is erg moeilijk niet met je pijn bezig te zijn, omdat je het altijd voelt. Afleiding helpt. Je aandacht verleggen heeft namelijk invloed op de hoeveelheid pijn die je voelt.

Door een VR-bril kijken is een vorm van afleiding. We re-trainen ons brein om geen pijn meer te voelen door het simpelweg voor de gek te houden. In steeds meer ziekenhuizen en pijnklinieken gebruiken specialisten een VR-bril. Je kunt ook zelf een goedkopere VR-set aanschaffen voor je je telefoon. Ontdek wat er gebeurt als je een speciale VR app of game speelt wanneer je pijn hebt.

Meer vormen van afleiding

Waar het dus om draait: minder aandacht voor pijn leidt tot lagere pijnscores. Dit kan echter op meer manieren dan met VR.

Wat kun je zelf doen om minder aandacht aan je pijn te geven? Deze tips kun je heel eenvoudig zelf toepassen:

  • Op momenten van pijn zoveel mogelijk aandacht besteden aan wat je aan het doen bent.
  • Wanneer je zit of ligt en pijn hebt: breng de aandacht dan naar je ademhaling.
  • Jezelf afleiden met muziek of TV op een moment van pijn. En probeer de aandacht zo goed mogelijk hierbij te houden.
Page Created with OptimizePress